Инженери от Станфордския университет създадоха автоматични щипки, които могат да бъдат фиксирани на дронове, така че те да заприличат на птици и да могат да хващат предмети или да кацат върху ръба на различни обекти, предаде АФП.

Новите свойства ще дадат възможност за пестене на батериите, например когато дроновете се задържат на едно място във въздуха в операции за търсене на оцелели или да помагат на биолози да взимат по-лесно проби в гори.

"Искаме да има възможност за кацане на произволно място" - обясни пред АФП Дейвид Лентинг от екипа.

Както често се случва, инженерите са почерпили вдъхновение от поведението на животните - в случая на птиците. Имитирането им обаче не е било лесно.
Екипът е използвал високоскоростни камери, за да заснеме как малки папагали кацат върху различни по големина и материя пръчки - дърво, тефлон или покрити с мъх ли шкурка. Сензорите по тях регистрирали силата, с която птиците кацали и излитали.

Така специалистите констатирали, че макар и движенията по кацане да били еднакви за всички ситуации, папагалите си служели с пръстите, за да се адаптират към различните варианти. С тях те обвиват пръчките, но имат и възглавнички които са не само меки, но и нагънати - за по-добра адхезия.

Американските инженери са използвали за модел на щипките краката на сокола скитник. Конструкцията е изработена с 3D принтер и има двигател, а вместо мускули е използвана рибарска корда. Механизмът се закачва за 20 секунди. Алгоритъм дава възможност на дрона да поддържа равновесие.

Снабдената с такива щипки птица-робот може да хваща и подхвърлени предмети, като топка за тенис, както и да каца в реални условия в гора.
БТА