Малък робот прави лицеви опори в детска градина, като насърчава децата да се присъединят към него. Когато децата го заговарят, той мига и зениците му се разширяват, образувайки сърце.

Това не е сюжет за нов епизод на "Черно огледало", а реална пилотна програма в детски градини в столицата на Южна Корея, Сеул.

„Алфа Мини“ е робот с височина 24,5 см, който може да танцува, да разказва приказки, практикува кунг-фу и други форми на упражнения, съобщава Евронюз.
Той се внедрява в училищата като учебно средство за децата, което според градската управа ще помогне за подготовката на следващото поколение за високотехнологичното бъдеще.

Алфа има камера на каската си, която прави снимки, които веднага се изпращат на таблет за съхранение и разглеждане. Наред с това може да "пръцка" по команда, което е особено популярна функция сред децата в детската градина.

"Роботите стимулират креативността на децата", казва учителката Бюн Сео Йон пред АФП по време на посещение в детската градина "Мару", една от 300-те сеулски детски градини, участващи в пилотния проект. "Роботите са полезни, когато на моменти ми е трудно да чета приказките на всички. Роботите могат да четат приказки по много забавен начин, като съответно сменят гласовете".

А служителят от отдела за грижи за децата към градската управа на Сеул, Хан Донг Сеон, заяви, че този "експеримент ще има траен ефект" върху целия живот на децата.

"В бъдеще ще бъде много важно да знаем как да управляваме изкуствения интелект и свързаните с него инструменти", каза Хан.