/ iStock/Getty Images
Италиански учени демонстрираха, че погледът на робот може да ни подведе да мислим, че това е социално взаимодействие и да забави способността ни да вземем решение, съобщи Ройтерс.

"Погледът е изключително важен социален сигнал, който използваме ежедневно за общуване - каза ръководителката на изследването Аньешка Виковска от Италианския технологичен институт в Генуа. - Въпросът беше дали погледът на робот задейства същите механизми в мозъка ни като човешкия."
 
Учените са поискали от 40 доброволци да играят на видеоигра, в която е трябвало да решат дали да "шофират" направо към друг автомобил или да се отклонят, за да не се сблъскат. Срещу тях е стоял хуманоиден робот. Между рундовете играчите е трябвало да го гледат. Понякога той им връщал погледа, а понякога гледал настрани.

Резултатите от поведенческите данни и информацията за неврална активност показват, че човешкият мозък обработва погледа на робот като социален сигнал и този сигнал влияе върху начина за взимане на решения, на стратегиите в играта, на реакциите. Взирането в очите на робота забавя решенията.

Откритието е важно за използването на роботите в бъдеще.
БТА