Консумацията на силен чай и кафе на гладно са вредни, тъй като дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт и не дават енергия на организма. Опасни са също тортите, бонбоните и сладкишите, богати на бързи въглехидрати. Те се усвояват бързо и предизвикват скок на съдържанието на глюкоза. Крайният резултат от консумацията на тези популярни сладки продукти е бързата поява на усещане за глад и главоболие, сподели ендокринологът и диетолог Анастасия Тараско.

Тлъсти меса, пушени, мариновани продукти - цялата тази храна е трудно смилаема. След такава закуска, като правило, се появява сънливост и работоспособността намалява, обясни диетологът.

Кои са най-подходящите храни за закуска?

Лекарят посъветва при всяко хранене да се спазва „правилото на чинията”, според които е трябва да се изяжда около една четвърт от общото количество протеин.

„Това могат да бъдат яйца, извара, пуешко или пилешко месо, някакъв вид нетлъста риба, другата половина да бъдат зеленчуци и плодове, а една четвърт - дълги въглехидрати или пълнозърнести храни“, каза Тараско.

Според експерта протеинът може да бъде допълнен с малки количества мазнини, пречистено краве масло или нерафинирани растителни масла и ядки.
БГНЕС