Повод за гордост или обикновен уикенд е кралската сватба за британците?

Принц Хари и Меган Маркъл ще сключат брак в храма "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор
Принц Хари и Меган Маркъл ще сключат брак в храма "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор / Gulliver/Getty Images
Много хора по света ще гледат сватбата на принц Хари и американската му годеница Меган Маркъл в събота, но британците не се интересуват особено от нея, показа проучване на социологическата агенция YouGov, цитирано от Ройтерс.

10 кралски сватби, изневери и разводи от последните 100 години
 
Проучването, поръчано от антимонархическата група "Рипъблик", сочи, че 66% от британците не се интересуват от събитието, а 60% възнамеряват да прекарат нормален уикенд.

Принц Хари и Меган Маркъл в Белфаст
Gettyimages

Принц Хари и Меган Маркъл ще сключат брак в храма "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор в събота. Над 5000 представители на медиите и около 100 000 благопожелатели се очаква да пристигнат в града за събитието.

Кой ще отведе Меган Маркъл до олтара?
 
Според 57% от запитаните кралското семейство трябва да плати не само за сватбата, но и за разходите по нейната полицейска охрана, показа още проучването на социологическата агенция YouGov.

Официален портрет на принц Хари и Меган Маркъл
Официален портрет на принц Хари и Меган Маркъл Gulliver/Getty Images

Допитване, публикувано миналата седмица показа, че повечето британци мислят, че монархическото управление в страната трябва да продължи.
 
Според проучване, направено от фирмата за социологически изследвания "КомРес", пък 58% от британците смятат, че предстоящата сватбата, както и неотдавнашното раждане на принц Луи, сина на принц Уилям и съпругата му Катрин, са поводи за гордост, макар подкрепата да е по-изявена сред по-възрастните хора.

Уилям и Кейт показаха новородения принц Луи (СНИМКИ)
 
Популярността на кралското семейство зависи от личността на неговите членове, показа изследването на YouGov. Докато 60% от респондентите заявяват, че харесват кралица Елизабет Втора, синът ѝ принц Чарлз има далеч по-ниска популярност.

Кралското семейство на Великобритания: Кой е най-харесваният?

Кралица Елизабет Втора избра тоалет и шапка в жълто за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 година
Gulliver/Getty Images

Почти половината от анкетираните биха предпочели "някой друг" да наследи трона. Само 37% искат това да е бащата на принцовете Хари и Уилям.
 
"Проучването на YouGov показва много ясна картина на нация, която не се интересува и е апатична към кралското семейство", каза Греъм Смит, ръководител на "Рипъблик".
 
"Все още не сме нация на републиканци, но вече спряхме да сме нация на роялисти", каза той.

Всички новини около сватбата на принц Хари и Меган Маркъл четете тук

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА