/ ThinkStock/Getty Images
Поведението на котките може да е отражение на характера на техните стопани, пише сп. "Пийпъл", позовавайки се на британско изследване, публикувано в сп. "PLOS One".
 
Известно е, че маймуните са добри имитатори, но съдейки по резултатите от настоящото проучване, е възможно същото да се отнася и за котките.

Разбиха един от най-популярните митове за котките
 

via GIPHY

Изследването на специалисти от университета "Нотингам Трент" и университета на Линкълн е обхванало над 3000 собственици на котки във Великобритания. Участниците е трябвало да отговарят на въпроси за собствените си характери, както и за тези на питомките си.
 
Стопаните са оценявани по Петфакторния модел за личността (Голямата петорка) - екстроверсия (extroversion), невротизъм (neuroticism), насоченост към другите (agreeableness), отвореност към опита (openness) и съзнателност (conscientiousness).

Куче или котка: Кои стопани са по-щастливи
 

via GIPHY

Авторите на изследването са установили, че различните черти на стопаните са свързани с различно поведение при котките. Например, собствениците, които са съобщили за поведенчески проблеми при питомките си, са имали по-високи резултати по показателя невротизъм.
 
Оказало се също, че котките на по-невротичните стопани по-често страдат от болести в резултат на стрес и наднормено тегло, и имат по-агресивни, тревожни или боязливи характери. От друга страна питомките на насочени към другите собственици по-често са с нормално тегло и по-рядко са агресивни, сдържани и отбягващи.

Какъв домашен любимец ти подхожда според зодията? (ВИДЕО)
 
По подобен начин родителите влияят върху децата си. В предишни изследвания тенденцията е наблюдавана и при собственици на кучета.

"Много стопани гледат на питомците си като на членове на семейството и формират близки социални връзки с тях. Следователно е напълно възможно домашните любимци да се повлияват от начина, по който хората взаимодействат с тях, и съответно различните им характери да са отражение на тези на собствениците им", казва Лорън Финка от изследователския екип от университета "Нотингам Трент".

via GIPHY

И още:

Възпитана котка очарова социалните мрежи (ВИДЕО)


Защо тази снимка на изгубена котка е истински хит в интернет?

„Двуликата“ котка Нарния очарова интернет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любвеобилно коте обсипва с целувки стопанина си (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА