Показаха в изложба венчална халка и ролкови кънки, подарени на Сталин
Показаха в изложба венчална халка и ролкови кънки, подарени на Сталин / Guliver/Getty Images

Венчална халка и ролкови кънки, подарени на Сталин, а също така и още около 400 дара, направени на известни държавници, учени и деятели на изкуството, бяха подредени в изложба в Екатеринбург, предаде ТАСС.

Кураторите на експозицията с подаръци, получени от 32 страни, са я разделили в три тематични направления - символи на СССР, достижения на съветския народ и знаци на дружбата. На изложбата е показано дървено сабо с изображения на Ленин и Сталин, подарено от работниците в град Лион.

Друг интересен експонат е венчалната халка, подарена на Сталин от неизвестна жена. На нея е гравирано: "На Йосиф Висарионович Сталин". И до ден днешен не е ясен произходът на предмета.

Експонат, предизвикващ интерес, са и алуминиевите ролкови кънки, подарени на Сталин. Според кураторите това са били първите подобни кънки, произведени в СССР.

В онези времена подаръци, предназначени за Сталин, пристигали с вагони. Те били разпределяни между три музея, където се съхранявали. Лидерите не само получавали, но и дарявали получените подаръци. Сред експонатите фигурира и куче, което Ленин подарил на дъщерята на швейцарски работник.

В изложбата, озаглавена "Историята на Русия на 20 в. в подаръци", са представени подаръците, получени от Ленин, Сталин, Калинин, Гагарин, Горбачов и други известни личности.

Източник: БТА