/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти от Япония са установили, че импотентността може да се определи по походката, пише сп. "Джърнъл ъв секшуъл медисин".

За целите на проучването авторите му от университета на Хиросаки са анализирали особеностите на походката на повече от 300 мъже. Специалистите са отчели показатели като дължина на крачката, съотношението й с ръста, скорост на ходене на определено разстояние, височина на повдигане на стъпалото.

Изследваните лица след това са били оценени с помощта на 5-точковия Международен индекс за еректилна дисфункция и са били разделени на две групи според симптомите им - леки или тежки.

Анализирайки резултатите, учените са открили зависимост между по-късите крачки и половата немощ. Оказало се, че при мъжете, които са свикнали да правят по-малки стъпки при ходене, впоследствие е наблюдавана импотентност в 40 процента от случаите.

Учените обясняват, че роля играят тазовите мускули - силните мускули обуславят получаването и задържането на ерекция. Специалистите освен това напомнят, че заседналият начин на живот е свързан с повишен риск от еректилна дисфункция. 
БТА