Пицата е едно от най-великите открития на света. Тънка, дебела, с повече или по-малко плънка - няма никакво значение. Тя е предпочитана от повечето хора и задоволява почти всички вкусове.

Според историци и археолози всяка цивилизация е познавала някаква разновидност на пицата.

Кой е измислил пицата?

Древните египтяни са празнували рождения ден на фараона с плоски питки с подправки. А древните елини хапвали подобни питки с различни сосове и гарнитури

При разкопките на Помпей, разрушен при изригването на вулкана Везувий на 24 август 79 г., са намерени плоски питки, които по това време били разпространени и в намиращата се наблизо гръцка колония Неополис (по-късно Неапол).

Именно с Неапол е свързана известната днес форма на пицата. В италианския юг бедните селяни с помощта на малък брой съставки-пшенично брашно, зехтин и зелени подправки си приготвяли хлебна кора, гарнирана със сирене.

Защитават със закон неаполитанската пица

Пицата днес е емблема на Италия.

Легендата твърди, че пица “Маргарита” - класическа италианска пица с моцарела, домати и босилек получила името си съвсем случайно.

Пицарят Рафаеле Еспозито от бил извикан през 1889 г. да направи пица за италианския крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска.

Рафаеле приготвил за случая три различни версии.  Маргарита Савойска предпочела пицата с домати, босилек и моцарела. Когато го попитали как се казва ястието, Еспозито, който бил галантен кавалер, отговорил “Маргарита”. Така се родило името на култовата пица.

пица
Thinkstock/Getty Images

Ето още любопитни факти:

Най-дългата пица но света е била изпечена в Италия и е била с дължина 240 метра.

Според американско проучване над 7 млн. документи се изцапват с пица, която служителите ядат на работното си място.

Откриха как да ядем пица и да отслабваме

В Италия има парфюм, душ гел и лосион с мирис на пица.

По света редовно се провеждат шампионати на любителите на пица. На едно такова състезание победителят изял 45 парчета пица за 10 минути.

Най-старата пицария в света е откирта в Неапол през 1738 година и работи и до днес.