Кой е измислил пицата?
Кой е измислил пицата? / Thinkstock/Getty Images

Кой е измислил пицата?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Тук, на пръв поглед, търсим някоя неаполитанка Мария или Лучия, а може би Елена, Валерия или Тереза някъде през XVІ век. Защо жена? Защото най-старата пица във варианта, в който я знаем е пица "Маринара", която представлява само и единствено доматен сос, чесън, риган и зехтин. Това е оригиналната "Маринара". Защо Неапол? Защото там е била приготвена за първи път, а "Маринара", понеже това е било традиционно блюдо, приготвено от съпругите на моряците за из път. А защо XVІ век? Защото оттогава доматът идва в Европа и след кратки перипетии хората престават да го мислят за отровен и започват да правят от него сос. Ето как солената пица е родом от Неапол, на 5 века и нещо е, и е направена за първи път от съпругата на неизвестен моряк. Тя, заедно с пица "Маргерита" са двете най-стари и единствени пици, които съществуват години наред. Макар че "Маргерита" е просто пица с домати, босилек и моцарела- трите основни цвята на италианското знаме. Направена е от Рафаеле Еспозито през 1889 година, за да приветства и впечатли крал Умберто І и съпругата му Маргерита. Оттам пицата се нарича така.

Едва десетилетие по-късно други съставки се намесват върху пицата. Но това в случай, че държим на традиционната пица, защото и преди пица е съществувала, само че в сладки разновидности. Всъщност името пица идва от гръцкото пита, хляб, който може да е подправен с нещо, а може и да не е. Другото му име е погача. Италианците му казват фокача. Някога в древна Елада слагали маслини и риган отгоре, можете и това да вземете за предвестник на пицата, но без домати. Спомняте ли си за тортите и свещите върху тях? Обредният хляб, който е бил предвестник на тортата е всъщност и родоначалника на пицата. Днес се смята, че основното за една пица е доматената заливка на тестото. Затова и погледнахме за първи път към Неапол.

Кой в древна Елада обаче измислил питата? Също няма как да знаем. Обаче гърците не са първи, защото още в неолита, 10 000 години преди Новата ера хората са пекли питки, които са получавали нещо допълнително отгоре. Което си е вид пица, както и да го погледнете. Питката хляб е твърде древна. Името пита е гръцко. Така то прескача до Неапол, където става пица, получава през XVІ век доматена заливка, ядат го основно моряци, а после нещата търпят развитие. Пицата е част от човешката култура от най-стари времена. Но това не е задоволителен отговор на въпроса. Няма никакво име. Не казахме кой е човекът, измислил пицата.

Тогава ще цитираме Ада Бони, която през 1927 година прави първата книга с регионални рецепти за готвене и включва разновидности на пицата. Преди нея Пелегрино Артуси в книгата си през 1891 година описва три вида пици, но и трите са сладки. Ада Бони казва, че пицата вече е толкова разпространена и търпи такива разновидности, че почити всяко семейство я приготвя различна, с това, което има. Ето как всеки от неолита насам измисля пицата, което много добре се вижда, не само в днешните ресторанти, където има какви ли не пици с причудливи имена, но и в домашната кухня. Там всички ние творим каквото си искаме. В такъв случай, вие сте измислили пицата. Правим уговорката само ако сте приготвяли някога пица. Ако не сте, приемете следния отговор. Всеки, правил някога пица, я е измислил, защото нито една пица не прилича на друга и това им е прекрасното. Не мислите ли?

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук