Защитават със закон неаполитанската пица
Защитават със закон неаполитанската пица / снимка: sxc.hu

Жителите на южния италиански град Неапол се готвят за голямо тържество, защото днес се очаква голямо признание за прочутата неаполетанска пица, пише в. "Кориере дела сера".

Европейският регулаторен комитет за географски указания и наименования за произход днес ще обявят тази пица за гарантирано традиционен продукт. Така ЕС ще защити от имитации и фалшификации едно от най-известните по света блюда.

Областният управител на италианската област Кампания Антонио Басолино определи очакваното признание за пицата на Неапол, като справедлива награда за един от продуктите, превърнали се в символи на неаполитанската култура и традиции.

Представители на Асоциацията на неаполските майстори пицари признават, че чакат този момент цял живот, пише БТА.

Председателят на Асоциацията "Истинска неаполитанска пица" Антонио Паче обаче е по-предпазлив. Той припомня, че и в миналото пак се е очаквало подобно признание за пицата, но това така и не се е случило. Паче допълва, че дори и неаполитанската пица да получи признанието за гарантирано традиционен продукт, ще бъде много трудно да се разпознаят нейните имитации. Той припомня, че тази пица е специална не само заради качеството на използваните продукти, но и заради майсторлъка, вложен в приготвянето на тестото, в дозирането на продуктите и в специфичното им смесване в едно цяло.