Древен Египет е обект на интерес от учени, археолози, историци. Тази древна цивилизация обаче крие все още тайни, които не са разкрити напълно. Ето 5 неразгадани мистерии:

Скрити стаи в Голямата пирамида в Гиза

През 1993 г. роботът Upuaut 2 откри малка врата в южната шахта на пирамидата, зад която по-късно е открито празно пространство и още една врата.

През 2010 г. модернизирания робот Djedi прави снимки зад първата врата, на които се виждат медни дръжки и рисунки с червена охра. Въпреки че никой не е влизал в шахтата в продължение на 9 години, по стените и тавана са се появили нови драскотини.

Каква е истинската възраст на Голямата пирамида

Хеопсовата пирамида, наричана още Голямата пирамида и Пирамидата на Хуфу, е най-старата и най-голямата от пирамидите в Гиза.
Според каменен надпис, открит в Гиза през 19 век, Хуфу поръчал Сфинксът да бъде възстановен, а не изграден. Това, заедно с браздите по тялото му, които са резултат от ерозия в продължение на над 8 000 години, поставя съмнение за възрастта на Голямата пирамида. Някои учени смятат, че Сфинксът е построен след нея.

Голямата пирамида
iStock/Getty Images

Термична мистерия

Инфрачервените термографски изследвания от 2016 г. показват необясними кухини под Голямата пирамида, както и в близост до върха ѝ. Предполага се, че долните кухини са или някаква неоткрита досега камера, или подземен проход. Египетското министерство на антиките още не е дало коментари.

Пет египетски изобретения, които ползваме и до днес (ВИДЕО)

Технологията за построяването на пирамидите

Химикът Джоузеф Давидовиц твърди, че блоковете са излети директно един върху друг от своеобразен варовиков бетон и това може да обясни тяхното тегло и липсата на пролуки между тях. Въпреки това геолози и палеонтолози смятат, че блоковете са обработени седиментни скали, оспорвайки теорията на Давидовиц. Учените засега не могат да се спрат само на една хипотеза.

Космически частици разкриват тайни на египетските пирамиди

Проклятието на гробницата на Тутанкамон

Когато изучава гробницата през 1922 г. Хауърд Картър и колегите му откриват текст, разказващ за тежко наказание, което щяло да последва отварянето на запечатаната гробница. Самият Картър не вярвал, но в периода до 1930 г. били докладвани 22 смъртни случая сред присъствалите при отваряне на гробницата и техните семейства.

Все още няма потвърдено обяснение за „проклятието“. Единствената теория е, че стените на гробницата и по саркофага са били покрити с отрова. 

гробница Тутанкамон
iStock/Getty Images


И още:

Древните тайни, скрити в „Книгата на Тот“ (ВИДЕО)

Три мистериозни места в света, за които няма обяснение (ВИДЕО)

Египетски археолози започват търсенето на Анхесенамон

Уникален египетски ръкопис събирал прах в музея 70 години

Съществувало ли е електричество в древен Египет? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук