През последните десетилетия много учени изказват предположението, че нашите предци са разполагали с доста повече познания за света около тях, отколкото си мислим ние. Една от най-широко обсъжданите теми е дали хората отпреди векове са използвали електричество.

Изкуството и техническият прогрес на древните египтяни и до днес са обект на изследвания от учените. Все още остават много неизяснени въпроси - как всичко е било правено или изработено без електричество и в пълна тъмнина? Как е било възможно по стените да бъдат изрисувани такива шедьоври на древното египетско изкуство?

Египет
Thinkstockphotos

Днес много от учените вече са на мнение, че електричеството, под някаква форма, се е зародило в древен Египет и точно египтяните са тези, които са го използвали, за да осветяват тъмните подземни катакомби. Серия от релефи, покриващи стените в тези тъмни пространства, привличат вниманието на изследователите и то най-вече релефът от храма на Хатор в Дендера.

Пет египетски изобретения, които ползваме и до днес (ВИДЕО)

Според учените този впечатляващ релеф представлява именно презентация на древноегипетска електрическа крушка. Те достигат до заключението, че вероятността древните египтяни да са изработвали извити стъклени тръби, по които по някакви неизвестни методи да са получавали електричество, е доста голяма. Приликата на тези релефи със съвременните осветителни крушки направо изумява.

Древните тайни, скрити в „Книгата на Тот“ (ВИДЕО)

Остава загадка откъде и как нашите предци са се научили да си служат с електричество.

И още:

Космически частици разкриват тайни на египетските пирамиди

Надпис върху египетски чиреп с изключително ценна информация

Три мистериозни места в света, за които няма обяснение (ВИДЕО)

Египетски археолози започват търсенето на Анхесенамон

Уникален египетски ръкопис събирал прах в музея 70 години

Кои са най-великите изобретения в света

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук