Уникален египетски ръкопис събирал прах в музея 70 години
Уникален египетски ръкопис събирал прах в музея 70 години / снимка: Guliver/Getty Images

Най-старият и дълъг египетски кожен манускрипт беше открит на рафтовете на Египетския музей в Кайро, където е лежал забравен повече от 70 години, съобщи Дискавъри.

Манускриптът е на повече от 4000 години, от времето на края на Старото царство или началото на Средното царство. Дължината му е 2,5 м. Съдържа текстове и цветни рисунки с най-високо качество. Изписан е и от двете стани.

Публикация за манускрипта готви египтологът Ваел Шербини. Той съобщи за откритието си на международен конгрес във Флоренция.

За произхода на ръкописа не е известно нищо. Купен е от местен търговец на антики от Френския институт по източна археология след Първата световна война. Институтът го е дарил на музея в Кайро. Оттогава се съхранява там, без никой да го изследва.

Текстовете на кожения манускрипт са религиозни, има рисунки на божества и свръхестествени създания, които предхождат по време откритите в Книгата на мъртвите (1550 г. пр. н. е.). Има и религиозни заклинания. Най-вероятно манускриптът е бил на жрец, който го е използвал, когато е четял свещени текстове на религиозни ритуали.

Известни са само шест други древноегипетски манускрипта, които са били подходящи за носене, но всички те са папируси.

Източник: БТА