/ БГНЕС
Тиранозавър, открит в Канада през 1991 г., е най-големият намерен досега екземпляр в света, предава АФП. Екип канадски палеонтолози стигна до този извод, след като проведе дълга реконструкция на скелета на фосила.
 
"Това е кралят на тиранозаврите", заяви Скот Пиърсън, ръководител на екипа от университета в Алберта. Гигантът бил кръстен "Скоти" на името на бутилка скоч уиски, отворена при откриване на останките му. Праисторическото животно е живяло преди 66 млн. години и е било с дължина 13 м. Скелетът му е бил открит в канадската провинция Саскачеван.

Пресъздадоха гласа на Тиранозавър рекс - най-страшният звук в света (ВИДЕО)

Учени изтъкват, че тиранозаврите са били с доста различни размери. Някои от тези животни са били по-слаби, други по-едри. Скоти е бил от вторите и засега е най-големият открит екземпляр. Теглото му е било 8,8 тона, истински мастодонт дори и сред останалите месоядни динозаври.
 
Скелетът на Скоти е бил открит още през 1991 г., но реконструкцията му е изисквала къртовски труд. На палеонтолозите им е било необходимо повече от едно десетилетие, само за да премахнат твърдата материя, покрила костите.

Тиранозавър рекс е хапел със сила 3600 кг

Едва сега, след края на реконструкцията, били разкрити истинските размери на Скоти, който по всяка вероятност се е споминал на 30-годишна възраст. Тиранозавърът е бил дълголетник за стандартите на тези животни.
БТА