/ /iStock
Учените са открили нови факти, които биха могли да обяснят защо мъжете обикновено не живеят толкова дълго, колкото жените.

Изследванията показват, че това е свързано със загубата на Y хромозомата, което може да доведе до злокачествени образувания на сърдечния мускул и фатална сърдечна недостатъчност, съобщава „Скай Нюз“. Учените смятат, че 40% от 70-годишните мъже страдат от загуба на мъжката хромозома, но те могат да бъдат подпомогнати от лекарство, което предотвратява опасните развития.

Хромозомите са подредени по двойки. Жените имат две Х-хромозоми, а мъжете - Х и Y-хромозоми.

Професор Кенет Уолш от Университета на Вирджиния заявява:

"Особено след 60-годишна възраст мъжете умират по-бързо от жените. Те сякаш остаряват по-бързо от биологична гледна точка." Той допълва, че "новото проучване дава представа за причините, поради които продължителността на живота на мъжете е по-кратка от тази на жените". Според Уолш лекарството пирфенидон може да помогне за неутрализиране на вредните ефекти от загубата на хромозоми.

Студенокръвни животни пазят ключа към дълголетието

Много мъже започват да губят Y-хромозомата си с напредването на възрастта, като се смята, че това е особено характерно за пушачите.

Изследователите вече са установили, че мъжете, които са загубили Y-хромозомата си, са по-склонни да умират на по-млада възраст и да страдат от свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер.

Смята се, че новото проучване е първото убедително доказателство, че загубата на хромозоми има пряко вредно въздействие върху здравето на мъжете.

Изследователите провеждат експерименти с мишки, използвайки технология за модифициране на гени, за да разберат по-добре последиците от загубата на Y-хромозома в кръвта. Те откриват, че загубата на хромозомата ускорява свързаните с възрастта заболявания и прави мишките по-предразположени към сърдечни образувания, което води до по-ранна смърт.

Изследователите са проучили и последиците от загубата на Y-хромозома при мъжете. Те установяват, че загубата на Y хромозомата е свързана със сърдечносъдови заболявания и сърдечна недостатъчност - с увеличаването на загубата на хромозомата се увеличава и рискът от смърт.

Резултатите показват, че борбата с последиците от загубата на Y-хромозомата може да помогне на мъжете да живеят по-дълго и по-здравословно.

Резултатите са публикувани в списание Science Journal.
БГНЕС