Пиенето на три чаши кафе всеки ден може да ви помогне да живеете по-дълго. Това сочи мащабно проучване, продължило повече от десетилетие.
Редовните потребители на напитката имат 12% по-малка вероятност да починат преждевременно. И имат много по-голям шанс да не получат сърдечно-съдови заболявания или инсулт, показват резултатите.

Изследването установява още, че полезните свойства на кафето имат ефект само ако то се пие смляно, а не под формата на нескафе.

Мащабното проучване е обхванало 500 хиляди души.

Освен кофеина, напитката съдържа и минерали и антиоксиданти. Някои проучвания свързват кафето с намаляване на риска от рак, диабет тип 2 и деменция.

Други обаче посочват повишен риск от високо кръвно налягане и смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Новото проучване, проведено от екип от академици от университета Semmelweis в Унгария и университета Queen Mary в Лондон, доказва, че напитката не повишава кръвното налягане и има ползи за сърдечно-съдовата система.

Доброволците са проследени в продължение на 11 години, което позволява на експертите да анализират разликите между групите.

Сред участниците 22% не пият кафе, а 58% пият до три чаши на ден.

Резултатите от проучването са публикувано в European Journal of Preventive Cardiology.

Разтворимото кафе съдържа повече кофеин и антиоксиданти, но има два пъти повече акриламид – вещество, което се намира в някои храни, което е свързано с повишен риск от рак и увреждане на нервната система.
БГНЕС