Глогът се използва като храна и лекарство от хилядолетия насам. Според лекарите билката помага за понижаване на кръвното налягане и намалява риска от сърдечен удар.
Холестеролът играе ключова роля в причиняването на сърдечен удар, а глогът помага за понижаване на нивата на холестерола, което от своя страна го прави продукт на дълголетието.
В народната и традиционната медицина продуктите, съдържащи глог, се ползват успешно за овладяване на състояния като ангина, втвърдяване на стените на кръвоносните съдове (артериосклероза), високо кръвно налягане, ускорен или забавен пулс и др.
Освен това плодовете са богати на противовъзпалителни свойства и антиоксиданти, допълват лекарите.
Глогът е с много високото съдържание на флавоноиди, те са сред най-мощните антиоксиданти с органичен произход. От плодовете се прави чай, отвара, тинктури.
Въпреки доказаните полезни свойства на глога, билката не бива да се приема самоцелно, а след консултация с лекар.
Холестеролът играе ключова роля в причиняването на сърдечен удар, а глогът помага за понижаване на нивата на холестерола, което от своя страна го прави продукт на дълголетието.
В народната и традиционната медицина продуктите, съдържащи глог, се ползват успешно за овладяване на състояния като ангина, втвърдяване на стените на кръвоносните съдове (артериосклероза), високо кръвно налягане, ускорен или забавен пулс и др.
Освен това плодовете са богати на противовъзпалителни свойства и антиоксиданти, допълват лекарите.
Глогът е с много високото съдържание на флавоноиди, те са сред най-мощните антиоксиданти с органичен произход. От плодовете се прави чай, отвара, тинктури.
Въпреки доказаните полезни свойства на глога, билката не бива да се приема самоцелно, а след консултация с лекар.