През епохата на викингите било традиция военачалници да бъдат погребвани на борда на кораби, затрупани под могили
През епохата на викингите било традиция военачалници да бъдат погребвани на борда на кораби, затрупани под могили / ThinkStock/Getty Images
Археолози откриха следи от викингски кораб, заровен в земята в югоизточната част на Норвегия, предаде Франс прес. Откритието може да допринесе да се хвърли светлина върху експедициите на тези изкусни мореплаватели през Средновековието.

Най-големият викингски кораб прекоси Атлантическия океан (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Характерната форма на кораб е открита с помощта на радар на дълбочина около половин метър под земята в надгробна могила над викингски гроб в Халден, на югоизток от столицата Осло.
"В средата на гроба открихме нещо, което се отличава от останалото и е с формата и размерите на викингски кораб“, заяви архитектът Кнут Паше от Норвежкия институт за изследвания върху културното наследство. „В какво състояние е съхранена находката е неизвестно. Там със сигурност е имало кораб, но какво количество дървен материал е останало от него не е ясно".
През епохата на викингите, които кръстосвали по военните и търговски морски пътища в Северна Европа от 8-ми век до 11-ти век, било традиция военачалници да бъдат погребвани на борда на кораби, затрупани под могили.

Развенчаха фалшиви митове за викингите
 
Досега в Норвегия са били открити едва три съхранени в добро състояние викингски кораба, сред които този на Осеберг през 1903 г. Те понастоящем са изложени в Музея на викингските кораби близо до Осло.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА