/ ThinkStock/Getty Images
Меч от епохата на викингите, изкован преди около 10 века, беше открит в гроб в Южна Финландия, съобщи обществената радиотелевизионна компания Yle.
 
Находката е открита седмици, след като подобен меч беше намерен в съседна Норвегия.
 
Развенчаха фалшиви митове за викингите

През пролетта иманяр с метален детектор се натъкна на добре запазеното оръжие край финландско езеро на около 100 км северно от Хелзинки. Туомас Пиетила, за когото откриването на исторически артефакти е хоби, забелязал острието на меча да се подава от пръстта. Нож, кръгла брошка и гребен от кост са били в гроба близо до меча.
 
На 5 септември норвежкият археолог Еспен Финстад каза, че викингски меч, правен в периода 850-950 г., е открит в планинската област Опланд, на 270 км северно от столицата Осло.
 
Учени с любопитно откритие: Викинг воин се оказа жена

ДНК анализ доказа, че прочутият викингски войн, погребан в некропола в Бирка, на 30 км западно от Стокхолм, е бил жена, гласи публикувано на 8 септември научно съобщение в сп. American Journal of Physical Anthropology. Откритието хвърля светлина върху ролята на мъжете и жените по времето на викингите и свидетелства, че не само силният пол е въртял меч.
 
"Още през ранното Средновековие се появяват приказки за свирепи жени, които са се биели редом до мъжете викинги", пише в американското научно издание. Но с отминаване на времето жените войни били възприемани все повече като митологични същества.
БГНЕС