Днес част от древната история е разкрита, някои легенди и митове са разгадани. Вероятно за съвременния човек остават скрити още хиляди артефакти и документи. Но историята се променя с новите разкрития в археологията.

Вижте кои археологически открития шокираха света:

Сътън Ху

Сътън Ху, близо до Уудбридж (Съфолк), е англосаксонски некропол от VI – VII век. Той съдържа непокътнати останки от кораб, с богата колекция от златни и сребърни предмети, принадлежали на англосаксонски крал.

Некрополът е разкрит през 1939 г. сред група гробни могили. Предполага се, че в кораба са положени останките на саксонския крал Редуалд, починал през 625 г.

Сътън Ху е от първостепенно значение за ранните средновековни историци, защото хвърля светлина върху един период от английската история, която е на границата между мит, легенда и историческа документация.

При разкопките на Сътън Ху са открити редица интересни и забележителни предмети – шлем, кесия с монети, сребърни подноси и рогове, чаши.

Алуминиевият артефакт от Владивосток - извънземен елемент или природно чудо?

Дманиси


Археологическият обект Дманиси се намира в Грузия. Черепните кутии, които са открити там са първите в света, напълно запазени черепи от ранния плейстоцен. Там са открити и каменни инструменти от същия период.

Дманиси
netinfo

Откриха най-голямото златно съкровище от епохата на викингите в Дания

Олдувяй Гордж

Този град играе важна роля в археологическите открития. Част от артефактите включват оръжия за ловуване - доказателства за човешки социални взаимодействия, както и скални формации, от които може да се научи много за древността. Олдувяй Гордж вероятно е един от най-старите градове в света.

Олдувяй Гордж
netinfo