/ iStock/Getty Images
Анализ на ДНК на африканци помогна на учени да изолират шест гена, отговарящи за формата на лицето на всички хора по света, съобщи ТАСС.

Генетиците са анализирали геномите на почти 2,6 хиляди души в Танзания, което им е помогнало да идентифицират шест неизвестни досега участъци на ДНК, чиито вариации засягат формата и външния вид на лицето на всички хора на Земята. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "PLoS Genetics".

"Сравнявайки популации от различни континенти, успяхме да идентифицираме тези генетични сигнали, които биха останали скрити по друг начин, и да изолираме най-важните от тях" - каза Джон Шефър от Университета в Питсбърг.

От десет години учените активно изучават гените, които определят или влияят върху външния вид и структурата на лицето и тялото. Интересът към тях се дължи на факта, че нарушенията в работата на тези ДНК участъци водят до вродени заболявания и сериозни дефекти в развитието. Броят на тези гени се доближава до няколкостотин или дори хиляди.

Специалисти установиха например, че четири гена наведнъж - PAX1, DCHS2, RUNX2 и GLI3 - определят формата на носа, а остротата на брадичката зависи от гена EDAR. Освен това някои от тези ДНК участъци, които определят типичния външен вид на представители на различни народи, са наследени от неандерталци или денисовци.

Шефър и неговите колеги са идентифицирали още шест вариации в човешката ДНК, които силно влияят върху формата и външния вид на лицето на представители на всички народи на Земята. Те са направили това откритие като част от мащабен проект, целящ да проучи как малките разлики в структурата на генома на африканците се отразяват в анатомията на главите им.

Учените са дешифрирали геномите на участващите танзанийци, изследвали са набор от малки мутации в тях и са съпоставили тези данни с това как се различават формата и външният вид на 63 ключови сегмента на главите им. Това им е дало възможност да изолират две дузини неизвестни досега участъци от ДНК, вариации в които силно повлияват на външния вид на африканското лице. Много от тях определят формата на носа и устните.

След като са изолирали тези части от генома, учените са проверили дали те влияят върху външния вид на лицето на други народи. Оказало се, че десет от тези области са общи за жителите на Африка и Европа, а шест от тях влияят върху структурата и формата на главата на представители на всички народи на планетата. Подобно съвпадение, според Шефър и неговите колеги, е доказателство, че външният вид на лицето на представители на всички раси зависи от един и същ набор от гени.
БТА