При умерена употреба на млечен и черен шоколад значително се снижава рискът от мерцателна аритмия
При умерена употреба на млечен и черен шоколад значително се снижава рискът от мерцателна аритмия / Thinkstock/Getty Images
Международен екип учени от Дания, САЩ и Канада установиха, че консумацията на умерени количества шоколад снижава риска от такова сериозно сърдечносъдово заболяване, каквото е мерцателната аритмия (учестено сърцебиене), съобщава научното списание "Харт".

И още една здравословна полза от черния шоколад

Екипът изследвал резултатите от проучване, обхванало 55 хиляди датчани. Те трябвало да отговорят на въпросници, в които да споделят колко често и какви количества шоколад включват в хранителния си режим.

Черният шоколад е полезен за сърцето

След това учените сравнили получените данни с историята на заболяванията на участниците в експеримента. Оказало се, че при умерена употреба на млечен и черен шоколад значително се снижава рискът от мерцателна аритмия. Това заболяване засяга милиони хора по света.

При жените, които редовно консумират по 30 грама шоколад веднъж седмично, рискът от споменатата болест спада с 21 процента. При мъжете този процент е още по-висок - 23 на сто.
Вижте още здравословни ползи от шоколада:
 

Увеличава живота с една година

Засилва желанието за секс

Намалява умората

Не се отказвайте от шоколада за интелект и стабилни нерви

Черният шоколад преди тренировка подобрява постиженията
БТА