зеленчуци
зеленчуци / iStock/Getty Images
Учени от университета Тъфтс в Масачузетс заключиха, че единствено витамините и минералите, които се съдържат в растителната храна, а не в хранителните добавки, удължават живота и намаляват риска от преждевременна смърт, съобщи Лайв сайънс.

Специалистите са анализирали резултатите от изследване, обхванало 27 000 американци на възраст над 20 години.

Съдържащите захар напитки увеличават риска от преждевременна смърт

Участниците били попитани какво са консумирали през последните 24 часа и дали са приемали хранителни добавки през предишните 30 дни. Здравословното им състояние било проследено 6 години. За този период починали 3600 души.

Солта увеличава риска от преждевременна смърт

Оказало се, че хората, които приемат достатъчно количество магнезий, калий, витамини А и К, цинк и мед, са с по-малък риск от смърт в сравнение с участниците, които приемали недостатъчно количество минерали.

Специалисти откриха гени, свързани с риска от преждевременна смърт

Ефектът обаче се наблюдава единствено у онези, които са ги приели с храната, а не посредством хранителни добавки.

закуска здравословна закуска
ThinkStock/Getty Images

Освен това приетото посредством хранителните добавки прекомерно количество калций (1000 милиграма дневно) увеличило риска от рак.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА