/ Thinkstock/Getty Images
Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията на съдържащи захар напитки увеличава риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести и рак, съобщи сайтът MedicalXpress.

При това консумацията на 4 и повече напитки, съдържащи заместител на захарта, дневно увеличава риска от смърт за жените. Били анализирани данни за 80 647 жени през периода 1980-2014 г. и за 37 716 мъже през периода 1986-2014 г. Доброволците отговорили на въпроси, свързани с начина им на живот, а здравословното им състояние било преценявано на всеки две години.

Газираните напитки били по-вредни от алкохола

Оказало се, че консумацията на 1-4 съдържащи захар напитки месечно увеличава риска от преждевременна смърт с 1%, на 2-6 напитки седмично - с 6%, на 1-2 напитки дневно - с 14%, а на 2 и повече напитки дневно - с 21%. Връзката между напитките и смъртността била по-силно изразена сред жените, отколкото сред мъжете.

Основната причина за ранна смърт били сърдечносъдовите болести. За онези, които пиели съдържащи захар напитки, рискът от преждевременна смърт вследствие на сърдечносъдови болести бил с 31% по-голям. Замяната на съдържащи захар напитки с техни аналози, съдържащи заместител на захарта, значително намалила показателите за смъртност.

Добавка газираните напитки предизвиква мързел и забавен метаболизъм

Прекомерната употреба на въпросните аналози обаче също допринесла за съкращаване на живота.
БТА