Откриха 400-километров кратер от метеорит в Австралия
Откриха 400-километров кратер от метеорит в Австралия / Thinkstock/Getty Images

Кратер с диаметър 400 километра от паднал на Земята в древността метеорит е открит в Централна Австралия, предаде ДПА, позовавайки се на местни учени.

Непосредствено преди падането си на повърхността метеоритът се е разпаднал на две части, всяка от които с диаметър над 10 километра, съобщава ръководителят на изследването Андрю Гликсън от Австралийския национален университет.

Ударният кратер е открит в басейна на Уорбъртън. Метеоритът е паднал на Земята толкова отдавна, че останалият от сблъсъка кратер е затрупан от над два километра седименти. По повърхността няма никакви следи за отвора. Сондажи на два километра надолу в земната кора са допринесли за откриването на следи от скали, превърнали се в стъкло под въздействието на силната топлина.

Заобикалящите кратера скали са на възраст между 300 и 600 милиона години. Според Гликсън обаче метеоритът, оставил огромния отвор, е паднал на Земята много по-рано - по време, когато австралийският континент е бил част от древния южен суперконтинент Гондвана. Ученият допълва, че сблъсъкът с метеорита в древността е допринесъл за масово унищожаване на видове на Земята и е изиграл съществена роля в земната еволюция.

Източник: БТА