Придобиване на нови знания и социални мрежи? На пръв поглед малко далечни сфери, но това съвсем не е така. Истина е, че ползваме социалните мрежи предимно за забавления и комуникация с близки и приятели. Интернет обаче е голям и интересни профили дебнат отвсякъде, ако можем да перифразираме заглавието на популярния филм на Стефан Командарев. Едни от най-любопитните явление в последно време са профилите за интересни факти, които могат да бъдат много обогатяващи, пише каналът на Цветелинка Цветанова във vbox7.

@veche.znam

Това е най-голямата българска страница за интересни факти и нови знания в Instagram. Към момента платформата има над 160 хил. последователи, като ежедневно се публикува любопитна информация, а често се правят и giveaway за книги. Например, знаете ли, че полът на детето се определя изцяло от хромозомата, която получава от своя баща? Е, вече знаете.
 

@teorii_official

Това не е типичният профил за факти, а е специализиран в една конкретна сфера – конспиративните теории. Това са хипотези, според които координирана група тайно работи, за да предизвика или произведе дадено събитие или идея, които обичайно са незаконни или неморални, включително като се опитва да прикрие съществуването и дейностите си. Например много конспиративни теории твърдят, че Тесла е бил убит, за да не осъществи идеята си за безплатно електричество.
 

@nezabravenite

Засега този проект попада под категория „мъниче“, но вярваме, че ще има успех. (Не)забравените е профил в Instagram, който цели да даде повече знания за значими исторически личности, за които не се говори често в ежедневието. От (Не)забравените ни питат знаете ли кой е Нилс Болин? Вероятно не, но неговото изобретение е спасило милиони животи по целия свят. Нилс Болин изобретява модерния триточков предпазен колан, който е неразделна част от всеки съвременен автомобил.
 

@obshtacooltura

Това е вторият по-големина подобен профил в родното Instagram пространство – над 60 хил. последователи. Идеята е подобна на тази на @veche.znam. Публикациите са предимно шаблонна картинка с текст, който е любопитен факт и снимки на swipe-up опция, които реално онагледяват факта. Някои от фактите са наистина полезни, докато друга част са просто любопитни. Например най-харесваната снимка в Instagram е на яйце. Тази снимка има над 55 млн. харесвания. Това обаче не е случайно. Снимката е публикувана от акаунт с име world_record_egg, което показва, че именно това е целял анонимният потребител, публикувайки снимката.