Социалните мрежи стават все по-малко социални
Социалните мрежи стават все по-малко социални / Sofia Photo Agency, архив

Потребителите на социалните мрежи като Facebook затягат настройките за сигурност, за да защитят реномето си в ерата на дигиталното споделяне, показва ново изследване.

Около две трети или 63% от потребителите на социални мрежи, участвали в допитването на изследователския център Пю, заявили, че са изтривали хора от списъка си с приятели спрямо 56% през 2009 г. Други 44% заявили, че са изтривали коментари, които други хора са поствали на профила им, спрямо 36% преди две години.

Освен това потребителите е все по-вероятно да махат имената си от снимките, на които са били тагнати. Това са направили 37% от притежателите на профили в социалните мрежи спрямо 30% през 2009 г., показва още изследването.

"С течение на времето и с превръщането на социалните мрежи в канали за комуникация в ежедневието ни, притежателите на профили стават все по-активни мениджъри на профилите си и на съдържанието, поствано от другите в собствения им профил", пишат авторите на изследването, цитирани от БГНЕС.

То разглежда и настройките за сигурност, които хората използват за профилите си в социалните мрежи. 58% от участниците в допитването заявили, че основният им профил е настроен така, че да бъде виждан само от приятелите им. Други 19% споделили, че настроили профила си така, че да бъде виждан и от приятели на приятели. Само 20% са направили профилите си напълно публични.

Изследването се основава на телефонна анкета сред 2277 пълнолетни, направена през април и май 2011 г. в рамките на проекта на изследователския център Пю "Интернет и американският живот".