/ / iStock/Getty Images
Нов вид птерозавър е кръстен в чест на персонажи от хитовата фентъзи поредица „Игра на тронове“, пишат в. „Гардиън“ и сп. „Форбс“.
 
Летящото влечуго, наречено Targaryendraco wiedenrothi, е живяло преди около 130 млн. години. Вкаменелости от праисторическото създание са намерени още през 1984 г.

Учени откриха нов вид птерозаври

Първоначално специалистите са класифицирали фосилите като принадлежащи на друга група птерозаври. След направена таксономична преоценка те са причислени към нов вид, получил наименованието Targaryendraco wiedenrothi - на Дом Таргариен от „Игра на тронове“, чийто герб изобразява бълващ пламъци триглав червен дракон на черен фон.

Според палеонтолозите с ръководител Родриго Пегас от Федералния университет на ABC в Бразилия, представителите на вида са обитавали крайбрежни плитчини и са се хранили с риба. Крилата им са били дълги и тесни, подобно на съвременните морски птици и прилепите. Размахът им е достигал почти до осем метра. Птерозаврите от вида са се отличавали и с тесните си човки.

Писателят Джордж Р. Р. Мартин, върху чиито романи е базиран сериалът „Игра на тронове“, е споделил, че е във възторг от новината и е благодарил на палеонтолозите. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА