/ Gulliver/Getty Images
Нидерландецът Винсент Вилем ван Гог е смятан от мнозина за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. Той е един от най-видните представители на постимпресионизма.
 
Любопитно е, че той развива цялата си художническа дейност в последните 10 години от своя живот. Автор е на около 900 картини и 1100 рисунки, но заболява от психична болест и се самоубива през 1890 г., когато е едва на 37 години. Не много популярен приживе, голямата слава го застига години след смъртта му, след като на 17 март 1901 г. в Париж са изложени 71 от неговите произведения.
 

Gulliver/Getty Images


В историята обаче Ван Гог остава популярен не само с творчеството си. Най-големите му шедьоври са излизали изпод четката му между маниакални и депресивни епизоди.
 
В мразовитата вечер на 23 декември 1888 г. Габриел Берлатие, млада прислужница в местния публичен дом във френското градче Арл, сервира напитки на развеселените гости, когато внезапно е повикана да излезе навън. Там я чака потресаваща гледка - мъж с изцъклен поглед, нахлупил шапка над дясното си ухо, която неуспешно прикрива струите кръв, стичащи се по врата му. Той й подава нещо мокро, увито във вестник, със заръката: „Пази този предмет грижливо“ и изчезва в мрака.
 

Gulliver/Getty Images


Когато разгръща вестника, Габриел, която се подвизавала в хрониките под псевдонима Рашел, надава писък. Вътре, покрито със съсирена кръв, е нещо, което много наподобява човешко ухо. Тя обаче няма как да подозира, че десетилетия по-късно това ще се окаже едно много известно ухо.
 

Gulliver/Getty Images


Ухото принадлежи на художника Винсент ван Гог, който собственоръчно го е отрязал с бръснач минути по-рано. На следващата сутрин той е намерен в леглото си, покрит с кръв, и първоначално е сметнат за мъртъв, но в крайна сметка оживява, за да направи по-късно някои от най-известните си автопортрети с превръзка на ухото.
 

Gulliver/Getty Images


Година и половина, след като се разделя с ухото си, докато се разхожда из едно пшеничено поле, ван Гог решава да се раздели и с живота си, прострелвайки се в гръдния кош. Последните му думи, промълвени на брат му, Тео, 29 часа по-късно, са „Тъгата ще продължи вечно“.
 

Gulliver/Getty Images


Д-р Анри Гасо анализира диагнозите на около 150 лекари през годините и стига до заключението, че през последните години от живота си ван Гог е страдал от епилепсия на темпоралния дял, ускорена от пиенето на абсент.