Неочакваната полза от физическите упражнения

/ ThinkStock/Getty Images
Учени под ръководството на Ерик Кандел от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че физическите упражнения освобождават белтъка RbAp48, който пречи на настъпването на старческо слабоумие, съобщи Лента.

Йогата облекчава депресията

Свързващият хистони белтък RbAp48 участва в образуването на хроматин - надмолекулен комплекс от ДНК, РНК и белтъци. Известно е, че намалената концентрация на RbAp48 в зъбчатата извивка на хипоталамуса е основната причина за загубата на паметта при нормално стареене. Потискането на кодиращия съединението ген у мишки довело до влошаване на когнитивните способности на млади гризачи, напомнящо наблюдаваното при стари животни.

И една минута движение дневно е полезна за здравето

Учените изследвали нивото на информационната (матрична) РНК, която е продукт на около 23 000 гени в човешките мозъчни тъкани. Вследствие на анализи на образци от нервни тъкани било потвърдено, че с напредването на възрастта генът RbAp48 става все по-малко активен.

Всекидневна разходка срещу болки в гърба

По мнението на учените, вдигането на тежести води до освобождаване на белтъка от костната тъкан и това позволява да се предотврати старческа загуба на паметта.

Резултатите от изследването са публикувани в "Ню сайънтист".

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА