Васил Василев и Галина Лачева са активисти, дългогодишно занимаващи се с борба за социална справедливост и ангажирани със социални каузи, засягащи ЛГБТ+ общността в България.

Двамата са били подлагани на унизителни атаки и етикетирани като психично болни, което тотално противоречи както на ЛГБТ+ реалността в България и по света, така и на официалните становища на психиатри, социолози и културолози относно човешкия джендър, разнообразните му проявления и връзката му с пола.

Вътрешна омраза или интернализирана трансфобия - така Галина и Васил определиха твърдението на бившия културист Тихомир Рангелов, че небинарните хора са "психическо болни".

Повод за този коментар бе определение на Тихомир, който по онова време беше все още Мелиса, пред Vbox7. Тогава той заяви, че смята небинарните хора за "психически болни".

Всъщност по думите на Васил и Галина става въпрос за интернализирана трансфобия - самият Тихомир е бил в конфликт със случващото се в него. "Тихомир и Мелиса са двете страни на една жива монета", коментираха те.

По думите на двамата във видеото с Тихомир се създава впечатление, че между транс и небинарните хора има неприязън - нещо, което не е така. Нещо повече - Васил Василев прочете декларация от името Транс Мисия и Transgender Bulgaria, в която уверяват, че транс хората не просто не изпитват омраза към небинарните, а ги подкрепят.

Във видеото по-горе Галина и Васил обясниха и какво всъщност е небинарност, трансджендър, както и небинарна джендър идентичност.