/ IStock
Напитките, които избираме вечер, неизменно влияят върху качеството на съня ни. Ако напоследък чувствате, че сънят ви е станал неспокоен и не искате да се събуждате рано сутрин, може би е време да преразгледате навиците си.

Ето какви напитки ще допринесат за здрав и спокоен сън.

Топло мляко

Топло мляко с бисквитки е клише във вечерното меню. Обикновено това е начинът да успокоите децата и да им помогнете да се приготвят за лягане, но рецептата работи и с възрастни. Списание Ню Йорк Таймс не намира сериозни доказателства, че топлото мляко насърчава здравия сън, но дори и да е плацебо, защо не. Някои специалисти обаче отдават ефекта на топлото мляко на факта, че то съдържа триптофан, който в тялото се превръща в мелатонин (хормон на съня).

Чай от лайка

Чаят от лайка е често срещано естествено успокоително преди лягане. Тази билка се препоръчва за тези, които страдат от безсъние. Чаят от лайка е ефективен за успокояване и за разлика от другите видове чай не съдържа кофеин.

Бадемово мляко

Хората, които са на растителна диета, могат да опитат да изпият чаша бадемово мляко преди лягане. То съдържа много триптофан и е богато на магнезий, който помага за подобряване на качеството на съня.

Кокосова вода

Кокосовата вода съдържа магнезий и калий, които могат да ви помогнат да спите по-добре и да отпуснете мускулите си. То съдържа и витамин В, който може да помогне за намаляване на нивата на стрес.

Бананов шейк

Друг начин да спите спокойно е да изпиете чаша бананов шейк. Достатъчно е да пасирате малък банан с половин чаша бадемово мляко. Здравословната напитка може да замени нощна закуска и да се превърне в гарантиран пропуск към царството на Морфей.

Превод и редакция: DarikNews