Думата религия идва от латинското religio и означава свещено задължение, благоговение. Религията е съвкупност, система от възгледи, нагласи и обичаи, основани на вярата в свръхестествени сили. Тя е още норми, практики, ценности, институции и ритуали, съпровождащи тази система.

Съществуват много странни религии и култове по света.

Вижте някои от тях:

Сциентология

Една от тези религии е сциентологията –система от религиозни вярвания и философски идеи. Основана е в САЩ от писателя Лафайет Роналд Хъбард(1911-1986) през 1952 година.

Според сциентологията всеки минал живот има неестествени преживявания, наречени енграми, прилепнали към телата . Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Ето защо те трябва да бъдат открити и премахнати. Това се извършва чрез прослушване по време на организираните от Хъбарт скъпо струващи курсове. Хъбард твърди, че довършва делото на Буда на запад. Той отхвърля християнското учение за Бог и смята, че има много богове, някои от които са по-висши от другите.

сциентология
Thinkstock/Getty Images


Джедаизъм

Джедаизмът е религия, вдъхновена от филмите от поредицата "Междузвездни войни". Това е организация, проповядваща истината за силата, която свързва всичко във Вселената.

В тази религия няма богове, а представлява по-скоро кодекс за праведен живот. Самите последователи на джедаизма твърдят, че техният път все пак не следва митологизирането на любимите им герои, а по-скоро набляга на баланса в живота и търсенето на собствено щастие, което не пречи на другите.

Религиите се зародили от човешки бактерии, твърдят учени

Пастафарианство


Пастафарианската църква е основана през 2005 година. Последователите и се смятат за „най-готините хора в света“. Всичко започва с писмо на американския физик Боби Хендерсън до образователните власти, в което той настоява да бъде въведено обучение по пастафарианство. В него той казва, че светът е създаден за 4 дни от Спагетено чудовище. Всеки петък за пастафарианците се явява религиозен празник. А пиратите се ценят като "абсолютно божествени създания".

Холандия призна Църквата на летящото спагетено чудовище

спагетено чудовище
БГНЕС

Космичните хора на силите на светлината

Това е една религия, почитаща извънземните. Космичните хора вярват, че междузвездния капитан ще прибере истинските вярващи и ще ги изпрати в едно по-добро измерение. Култът е разпространен най-вече в Чехия и в Словакия. 

Как силата на религията променя света?

Вампиризъм

Вампиризмът е често срещано състояние на духа и енергетиката на човека. Той се получава вследствие на множество фактори като: наркотици, алкохол, психологически травми. Вампиризмът е цяла наука, изкуство и културно движение. Неговите последователи вярват, че биоенергията е сила и чрез окултни и психотехники манипулират жертвите си.

Църквата на всички светове

Основаната през 1962 година религия, посветена на Църквата на всички светове, изповядва толкова странни същества, че фактът, че феите са едни от тях едва ли ще ви изненада. Добавете към тях древногръцки богове и магически училища, вдъхновени от Хогуъртс, и ще получите вярванията на тази религия.

Тайните общества: Кои са истинските владетели на света

Църквата на евтаназията

Последователите на тази религия я описват като „благотворителна образователна фондация“, посветена на възстановяването на баланса между хората и останалите видове на Земята. Основната и цел е решаването на проблема със свръхпопулацията.

Вижте още във видеото