Гъбите са едни от най-своеобразните живи организми на Земята. Доскоро учените ги приобщаваха към групата на растенията, но се оказва, че те са доста по-близки роднини на животните и си приличат с растенията най-вече поради това, че са неподвижно прикрепени към Земята. Най-голяма група са почвените гъби. Други са паразити върху животни или растения. Трети се намират върху органични отпадъци, продукти, стъкло, дървесина. Няма материя, върху която не биха могли да се развият при наличие на топлина и влага.

Само за ден една обикновена гъба може да изхвърли милиарди миниатюрни спори във въздуха. Те полагат началото не само на бъдещите нови гъбки, но и спомагат за оформянето на облаците.  Ето как става това:

За да се образува един облак, влажността на въздуха се нуждае от микроскопични частици, към които да се прикачи, сочат MinuteEarth.

дъжд
Gulliver/Getty Images

Например прах, морска сол или различни замърсители. На места обаче, които изобилстват от живот, частиците, произвеждащи дъжд, обикновено са биологични – бактерии, полени, фрагменти от растения и спори на гъби.

Морските гъби са най-древните ни предшественици

На Земята има толкова много гъби, които нямат търпение да се размножат, че на всеки квадратен метър на планетата има милиарди спори. Много от тях се озовават високо в атмосферата и изпълняват ролята на скеле, около което водата се кондензира. И дъждовните облаци са вече налице.  

И още:

Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер

Коя е идеалната храна за хората, които искат да отслабнат?

Виаграта на Хималаите – гъбата ярсагумба, която е по-скъпа от злато

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук