Мистерията на планетата Марс продължава да вълнува учените. Големите надежди са да открият на Червената планета признаци на живот или поне доказателства че е имало такъв в миналото. Вижте мистериите на Марс, които ще ви шокират:

Марс има две лица

Планетата Марс има две лица. Причината за това необичайно явление е, че Северното и Южното полукълбо на Марс са със съвсем различна структура по отношение на релефа.

Южното полукълбо на планетата е грубо, скалисто и пълно с кратери, а Северното е изключително гладко. Северното полукълбо на Марс е едно от най-плоските места в Слънчевата система и учените все още не могат да обяснят причините за това.

Има много различни теории, някои от които включват възможността Северното полукълбо на Марс да е покрито от огромен океан или тази част преди стотици хиляди години да е била ударено от обект с размерите на планетата Плутон.

Но това са само догадки. Все още учените работят за откриване на причината за това необичайно явление.

Марс
Thinkstock/Getty Images

Мистерията за метан на Марс

През 2005 година Европейската космическа агенция съобщи за открити малки количества метан в атмосферата на Марс. Но до 90% от метана в земната атмосфера идва от разграждането на биологични материали. Точно затова учените загатват, че ако се открие съществено количество метан в атмосферата на Червената планета, то може да бъде някакво начално доказателство за живот на тази планета.

През 2016 година стартира мисията „Екзомарс“, чиято цел е намирането на метан в атмосферата на Марс.

Екзомарс
БГНЕС

Живот на Марс

Надежди на учените са да открият на Марс признаци на живот или поне доказателства че е имало такъв в миналото.

Преди около две години от НАСА сензационно обявиха, че на повърхността на Марс има течаща вода и това дава надежди, че в нея може да има първичен живот. Това твърдение беше базирано на сателитни снимки, на които се виждат тъмни ивици върху някои склонове. Според учените това вероятно е вода, примесена с различни соли, които и помагат да не замръзне при изключително ниските температури.

В интернет многократно се появяват информации, че на повърхността на Марс са открити множество странни обекти, които не могат да бъдат обяснени от учените.

Вижте още по темата:

Учени откриват в снимки следи от древно наводнение на Марс (СНИМКИ)

"Екзомарс" изпрати първите снимки на път за Червената планета (СНИМКА)

Изстреляха ракета към Марс, ще търсят живот с българска апаратура (ВИДЕО)

Разкриха загадката на тайнствения шлейф на Марс

Вода на Марс е имало много по-дълго време от смятаното досега

Тръмп подписа закон, свързан с Марс