Линкълн на Спилбърг с най-много номинации за БАФТА
Линкълн на Спилбърг с най-много номинации за БАФТА / снимка: Reuters

"Линкълн" получи най-много номинации за наградите БАФТА тази година, включително за най-добър филм и най-добър актьор за Даниел Дей-Луис. Екранният партньор на Дей-Луис Томи Лий Джоунс и Сали Фийлд ще се борят за наградите съответно за най-добър поддържащ актьор и най-добра поддържаща актриса.

Мюзикълът "Клетниците" и филмът на Анг Лий "Животът на Пи" получиха по девет номинации.

Малко след тях е "007: Координати Скайфол" с осем номинации, включително за най-добър британски филм и най-добър поддържащ актьор за Хавиер Бардем.

Той ще се състезава с още четири заглавия в категорията за най-добър британски филм на церемонията по раздаването на наградите на 10 февруари. Това са "Най-екзотичният хотел Мариголд", "Анна Каренина", "Клетниците" и "Седемте психопата".

Адаптацията на Том Хупър на романа "Клетниците" получи номинации за Ан Хатауей за най-добра актриса и за Хю Джакман за най-добър актьор. Филмът на Бен Афлек "Арго" получи седем номинации, като самият Афлек ще се бори за най-добър режисьор и най-добър актьор.

Други американски филми, номинирани тази година за награди БАФТА, са "30 секунди след полунощ" и "Учителят". Хелън Мирън беше номинирана за най-добра актриса за ролята й на съпругата на Алфред Хичкок в лентата "Хичкок".

Номинациите за наградата за изгряваща звезда бяха обявени в понеделник, като четири от петимата номинирани са жени. Това са Джуно Темпъл, Андреа Райзбъроу, Елизабет Олсен, Алисия Викандер и актьорът от "Животът на Пи" Сураж Шарма.

Сред предишните носители на отличието са Джеймс Макавой, Кристен Стюарт и Том Харди. Това е единствената награда, която се определя с гласуване на зрителите, отбелязва БГНЕС.

Победителите ще бъдат обявени на церемонията, която за седма поредна година ще се проведе в Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон, а водещ ще бъде Стивън Фрай.