Малините имат широко приложение в кулинарията. С тях можете да приготвите вкусни и свежи десерти. В сезона на малините може да опитате ароматния и много вкусен лимонов тарт с малини на Мери Бери от канала 24kitchen във vbox7.

Нужните ви продукти са:

За тестото:

175 г брашно
75 г студено масло
1 с.л. пудра захар
1 яйце от свободни кокошки
 
За пълнежа:


600 мл пълномаслена сметана
150 г захар
3 лимона, настъргана кора и сок
 
Допълнително:

пресни малини
пудра захар

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното, захарта и нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Разбъркайте докато се получат трохи. Добавете яйцето и разбъркайте отново.

2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Разточете го във формата на кръг. Прехвърлете го във форма с подвижно дъно (диаметър 20 см) и го притиснете добре по дъното и стените ѝ. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото с вилица. Постелете лист хартия за печене и върху нея изсипете зърна суров боб. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 15 минути. След това отстранете хартията и зърната боб и печете още 5-7 минути, до златисто. Оставете основата да изстине.

3. За лимоновия крем сипете течната сметана в тенджерка заедно с пудрата захар и фино настърганата лимонова кора. Разбърквайте докато захарта се разтопи. Щом сместа заври, дръпнете от огъня и оставете леко да изстине, за около 5 минути. Добавете лимоновия сок и разбъркайте докато кремът се сгъсти.

4. Изсипете крема върху основата. Поставете в хладилник за най-малко 4 часа или 1 нощ.

5. Преди поднасяне украсете лимоновия тарт с пресни малини и поръсете с пудра захар.

Лимонов тарт с малини
iStock/Getty Images