За много планини има легенди, които векове наред са се предавали от поколение на поколение. В тях те са живи същества, дори богове, но винаги със свой характерен облик и нрав. Ето 5 от тях:

Кайлас, Тибет

Според митовете в тази планина живее великият бог на движението и разрушението Шива със своята свита от божества и духове. В много древни текстове за Кайлас се повтаря едно и също - никой от смъртните не смее да изкачи планината, където обитават безсмъртните, начело с Шива. И е факт, че до ден днешен тази планина никога не е била изкачвана, тъй като се вярва, че покорявайки върха й е равностойно на покоряване на душите на хиляди души. Много векове Кайлас е била свещено място за индуси и будисти, а преди това - център на шамански мистерии, където се извършвали масови жертвоприношения.

Кайлас
ThinkStock/Getty Images

Синай, Египет

Тази планина е добре позната като свещеното място, където Бог се явил на Моисей и му дал каменните скрижали с десетте Божи заповеди. В библейските времена планината била наричана Божията планина. Тя е била сцена на едни от най-важните моменти при пътуването на избрания народ в пустинята след излизането им от Египет. Името Синай много вероятно е да произхожда от името на божеството Син, както и това на Пустинята на Син.

Синай
ThinkStock/Getty Images

Фуджи, Япония

Много митове и легенди са свързани с планината Фуджи и са я превърнали в център на религиозното мислене. Наречен е на будистката богиня на огъня Фучи и е свещената планина на шинтоистката богиня Сенген-Сама, чието светилище се намира на върха. Това е най-свещената от трите свещени японски планини. Изкачването на всяващия респект Фуджи определено е едно от най-големите предизвикателства, които Япония може да предложи. За японците е въпрос на чест.

Фуджи
ThinkStock/Getty Images

Шаста, САЩ

Вярва се, че странна сила обитава региона и пази туземното население. Всеки поход към нея изисквал дълги приготовления чрез молитви, постене, и напътствия от шаман. Неспазването на всички тези условия обикновено завършвало с изгубване, сериозна травма, полудяване или дори изчезване от лицето на Земята. Някои индиански племена я считат за едно от тринадесетте убежища на хората-гущери. Други описват това място като таен вход към древен лемурийски свят, в който оцелелите след гибелта на континента получили подслон. Има дори свидетелства, че планината приютява древно братство, което използва мистична енергия чрез която прокопава тунели през твърдите скали.

Шаста
ThinkStock/Getty Images

Планината Ликайон

Планината Ликайон е мястото на една от най-ранните легенди за върколаци. Ликаон, герой от древногръцката митология, е имал 50 сина. Древната легенда гласи, че когато единствената дъщеря на Ликаон била на лов я прелъстил Зевс и тя забременявала от него. Ликаон е бил толкова разгневен от оскверняването на дъщеря си, че  убил детето й и го е поднесъл на Зевс, докато богът бил на посещение за вечеря. Зевс се ядосал, убил всички синове на Ликаон и го превърнал във вълк. Вярва се, че ако някой яде месо от планината, ще се превърне във вълк за девет месеца, след това ще възвърне човешката си форма.

И още:

Пет недостъпни места в света, обвити в мистерия (ВИДЕО)

Легенда разказва, че скалата „Светицата” край Татарево цери различни болести

13 от най-зловещите места в света (СНИМКИ)

Тайнственият свещен град Перперикон (СНИМКИ)

Загадъчният Тибет (ВИДЕО/СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук