/ Gulliver/Getty Images

Ако сте се събудили днес и сте се почувствали неподготвени за предстоящите големи празници, не сте единствени.

С какви подаръци да зарадваме децата за Коледа? (ВИДЕО)

Коледният стрес достига своя пик
днес точно в 14.33 ч., когато пазаруването в последната минута и приготовленията за Бъдни вечер и утрешния коледен обяд вече дават своето отражение върху психиката ни.

/ iStock/Getty Images


Намирането на място в хладилника за всичката храна и притеснението дали алкохолът ще стигне за всички се прибавят към неволите по Коледа. На днешния ден жените се оплакват още, че не са опаковали всички подаръци, а огромна част се питат дали децата ще харесат подаръците си.

Легендата за коледните чорапи

За съжаление повечето жени обвиняват съпруга или партньора си за тяхното паническо състояние, плътно следвани от свекървата. „Стресът отслабва имунната система и ви прави по-податливи на грипове”, предупреждават експерти. Практиката показва, че дори и най-безгрижните и спокойни жени се превръщат в перфекционистки по Коледа. Учените съветват да правите нещата „достатъчно добри”, а не на всяка цена „перфектни”, за да защитите здравето си.

/ iStock/Getty Images


Според проучване 67% от майките намират Коледа за стресираща, като осем на всеки десет майки казват, че винаги се опитват да направят „твърде много неща едновременно”.

Идеи за по-екологична Коледа

Седем от десет представителки на нежния пол определят коледните празници за най-стресиращото време от годината. Колкото и напрегнати да са жените около празниците, всяка трета признава, че не би се доверила на партньора си в приготовленията.