Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са популярни от векове. Били на почит в холандското и британско кралско семейство, любимци на американския президент Роналд Рейгън и на художниците Тициан и Ван Дайк. А куче от породата придружило собственичката си, шотландската кралица Мария Стюарт, по пътя към екзекуцията ѝ, пише каналът "Zoo Box" във vbox7.  Ето и какво още трябва да знаем за породата Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол.

Положителни качества

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е порода кучета, която е подходяща за семейства с малки деца и по-активни възрастни хора. Те са дружелюбни, привързват се лесно и се разбират чудесно и с други домашни любимци. Разбират се толкова добре със всички, че кучетата от тази порода не са особено подходящи за пазачи. Те са семейни кучета и обичат да са в компания на хора, затова е важно е да им обръщате достатъчно внимание. Смята се, че могат да успокояват и свалят нивата на стрес, затова са предпочитани от хора, които работят под голямо натоварване.

Характеристика

Кучетата от тази порода имат големи клепнали уши, удължена муцуна и големи кафяви очи. Козината им е копринено мека, като се допускат само четири варианта на оцветяването ѝ -  блейнхейм - чисто бяла основа с кестеняви или златисто рижави петна, триколор - перлено бяла основа с черни и рижави петна, черно-рижав - черна основа с рижави петна, и рубинов.

Кавалер Кинг Чарлз tпаньол
iStock/Getty Images

Размери

Средни по размер. Достигат до 30-33 см височина.

Тегло

6-10 килограма

Хигиена


Важно е кучетата от породата да бъдат сресвани поне веднъж седмично, а нужда от къпане имат веднъж в месеца. Особено внимателно почиствайте и ушите на кучето, за да не се възпалят.

Когато домашните любимци се превърнат в инфлуенсъри (ВИДЕО)

Продължителност на живот

12-16 години

Страна

Англия

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол
iStock/Getty Images

Произход и история

През XIII век келтите докарват в Британия кучета, които много приличали на съвременния Кавалер Кинг Чарлз шпаньол. Първоначално се използвали за лов, но след известен период от време се превърнали изцяло в декоративна порода. Те стават любимци на аристократите, като се смята за признак на добър вкус, ако в дома на човек живее Кавалер Кинг Чарлз шпаньол.

Породата носи името на крал Чарлз II, който живее през XVII век. По това време в кралския двор кучетата от тази порода са изключително добре приети. За тях се смята, че са създадени от самия крал и затова имат толкова аристократичен вид.