Кападокия – приказната земя
Кападокия – приказната земя / ThinkStock/Getty Images
Кападокия приказната земя, която впечатлява с необичайни природни забележителности, удивителни скални църкви и тайнствени подземни градове, сама по себе си е една от най-големите атракции, които можете да видите през живота си.

Кападокия е историческа област в Мала Азия, на територията на Турция. Областта се простира предимно в турската провинция Невшехир.

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

В Кападокия има толкова много интересни места, че е почти невъзможно да бъдат изброени.

Кападокия  приказната земя, която впечатлява с необичайни природни забележителности, удивителни скални църкви и тайнствени подземни градове
ThinkStock/Getty Images

Кападокия има уникално историческо и културно наследство. Там се намират приказните "комини“ – формирали се преди 13 милиона години - впечатляващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци.

В националния парк Гьореме можете да се насладите на изумителните манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Има над 30 църкви и параклиси с фрески от IX и XI в.

Пейзажите, които често изглеждат сякаш не са от нашата Земя, няма как да не спрат дъха ви и да не ви накарат да изпитате възхищение и преклонение.

Кападокия  приказната земя, която впечатлява с необичайни природни забележителности, удивителни скални църкви и тайнствени подземни градове
Guliver/Getty Images

Вижте още снимки на това уникално място

В превод името на тази историческа област означава „земя на красивите коне“. То идва от стадата прелестни диви коне, които препускат из фантастичните местности там. И днес можете чрез езда да ги разгледате, но все пак най-популярният и препоръчван начин да се насладите на сюрреалистичната красота на Кападокия е от въздуха.

Точно затова най-известната атракция в Кападокия е пътуването с балон. От ранни зори безброй разноцветни балони с горещ въздух плуват в ясното небе.

Тайните на подземния град Деринкую

Хубавото е, че Кападокия е сравнително близо до България – може би една от най-достъпните що се отнася до разстояние и разходи забележителности от този ранг, така че непременно трябва да я посетите.

Вижте още:

Без студ и жега: 5 уникални места, където е вечна пролет (СНИМКИ)

Сигурно така изглежда раят: Най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)


Там е най... на Земята (СНИМКИ)

10 романтични места в Европа, които ще ви пленят (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук