Подземният град Деринкую е най-старият подземен град на Мидийската империя, най-големият намерен град в Кападокия, Турция. Той е едно доказателство, което сочи към съвършенството и отдавна изгубените строителни методи на нашите предци. Подземният град е може би един от най-големите постижения в подземното строителство, заедно с огромна мрежа от тунели.

Какви са тайните на подземния град Деринкую?

Южно от Черно море и на север от планината Таврос се намира Кападокия, в центъра на Турция. Там вятърът и водата са образували странни форми от мека вулканична скала, скала, която древните хора са превърнали в малки примитивни жилища. В последните години мястото е застроено от по-модерни сгради.

Как са били построени египетските пирамиди?

Но през 1963 година реставрацията на къща в град Деринкую довела до невероятно откритие. По време на строителните работи се отворил вход към пещера, водещ до подземен град на възраст от хиляди години и достигащ до 85 метра дълбочина. Той е невероятен, защото има 13 нива, които слизат дълбоко под земята с вентилационни шахти и 15 000 малки шахти, които вкарват въздух дори до най-дълбоките нива. Невероятното е, че стаите в скалите, които са намерени, могат да съберат приблизително 20 000 мъже, жени и деца. Били открити дори религиозни стаи, хранилища, преса за грозде и конюшни.

Построяването на подобен подземен град би било сериозно начинание за всеки, дори и в наши дни. А за онези времена този строеж е изумителен, равен по сложност на пирамидите.

Босненските пирамиди - древни енергийни генератори или измама

Древните строители на Деринкую е трябвало да бъдат много внимателни, когато изграждали тези подземни камери, да са с достатъчно силни подпори, които да издържат горните етажи. Ако това не е било постигнато, градът е щял да се срути. Изненадващото е, че няма следи от срутвания. Това означава, че хората, които са го построили, са били изключително умни и са познавали строителния материал много добре. А това става в дълбока древност. Пълна загадка е как са го направили. Дали друга цивилизация им е помогнала? Кой точно е е построил този огромен подземен град, какво точно ги е принудило да живеят под земята?

Египетският Индиана Джоунс за проклятията, Тутанкамон и Хатшепсут

Според много археолози и учени Деринкую най-вероятно е бил предназначен за временно убежище при инвазия. Вероятно строежът му е започнал през 800 година преди Новата ера при фригийците -народ от бронзовата епоха, близък до троянците.

Други вярват, че е бил построен от хетите-народ от воини, споменат в Библията, който царувал стотици години по-рано.