/ iStock/Getty Images
Всеки знае, че човек прекарва близо една трета от живота си в сън. Но какви процеси съпътстват това състояние?

Не дремете в самолета при излитане и кацане

Ето 9 факта за това какво "прави" мозъкът ни, докато сънуваме:


1. По време на сън човек изгаря средно 40 kcal на час. Въпреки че новината звучи добре, уви, тя няма да ви помогне да се подготвите за плувния сезон, защото 8 часа сън всъщност изгарят около 320 kcal т.е. 150 грама бял хляб.

2. Изследователите са установили, че по време на сън човешкият мозък може да обработва информация и подробности, които блокираме, когато сме будни. Следователно сънят може да допринесе за някакво „прозрение“. Спомняте ли си легендата за Менделеев и периодичната таблица (въпреки че, казват те, това е просто легенда)?

3. Качественият сън е особено важен за децата. Учените вярват, че колкото по-дълго детето ви спи спокойно, толкова по-бързо и здраво расте.

4. Смартфоните се превърнаха в неразделна част от живота ни сравнително наскоро, но вече ни повлияха и някои от тях са доста странни. Все по-често има случаи, когато хората пишат съобщения насън, без изобщо да го осъзнават. За да избегнете смущаващи ситуации на „смартфон-сумнамболизъм”, приберете смартфона или таблета си преди лягане далеч от леглото.

5. По време на дълбок сън мозъкът „казва” на тялото ви да ускори притока на кръв. Подобна стимулация може да доведе до възбуда както при мъжете, така и при жените. В някои случаи това води до несъзнателно желание за секс по време на сън.

6. Това явление е рядко, но много любопитно. Можете да „чуете“ силни звуци в главата си, когато заспите или преди събуждане. Хората, които страдат от това явление, обикновено са подложени на ежедневен „офис-стрес”.


Край на безсънието – лесни стъпки за перфектен и пълноценен сън

7. Така нареченият сомнамбулизъм засяга почти 3% от населението на света. Това, което не знаем е, че има много повече сомнамбули сред децата, отколкото сред възрастните.

8. По време на сън всички мускули се отпускат. Ето защо, в съня си, някои хора имат пристъпи на метеоризъм.

9. През деня всеки човек е буквално "атакуван" от терабайти информация. На сън мозъкът сортира информацията като такава, която ще бъде забравена от вас, и такава, която е важна и ще ви трябва и в бъдеще.
БГНЕС