Проговарянето на детето е една тема, която вълнува много родители, особено на по-малките деца. Късното проговаряне е все по-често срещан факт в последно време, а причините могат да бъдат много. Каналът Mamma Mia във vbox7 дава отговор на въпросите по този проблем.

Какви са нормите?

За каквото и да се говори, когато е свързано с деца, всичко е строго индивидуално. Може да определим няколко фази, но с уговорката, че всяка една от тях е приблизителна.

Какво се случва през седмия месец на бебето? (ВИДЕО)

Около 6-ти месец – тогава бебетата започват да „сричкуват“ – повтарят в една дума едни и същи срички, което звучи като „мамамамама“, „дададада“ и т.н., но не бъркайте това с „мама“.

Родителите да не общуват с пеленачетата на бебешки език

До края на 1-вата годинка детето трябва да може да използва гласа си, за да казва някакви неща, независимо какви са те. Дали ще посочат предмет и ще кажат „ъ“ или ще наричат топката с „то“, в този период те трябва да показват неща и да ги назовават по някакъв начин.

Между 12 и 18 месеца  - децата би трябвало да имат някакъв, макар и бегъл, речеви запас. Той може да се състои от 20-тина думи, но все още да няма изречения.

деца
iStock/Getty Images

Около 2 години – очаква се въпросните названия да могат да се съчетават по определен начин – например по 2 думи в изречение.Обикновено момиченцата по-бързо проговарят, както и ако детето е 2-ро, 3-то и т.н.

Привързано родителство: що е то? (ВИДЕО)

Стимулирайте детето да говори

Измисляйте и се информирайте за игри, стимулиращи детето да вербализира предметите. Хубав начин е кърменето, ако го кърмите по-дълго време. Не му подавайте веднага това, което ви е посочило, че иска, за да го стимулирате да му каже названието.

Кога да потърсим логопед?

Ако някой в ранната възраст на детето, ви е обърнал внимание, че той има къса юздичка под езика или високо небце, добре е по-рано да се консултирате с логопед. Ако след 5 години не може да казва „р“ – също. Често родителите сравняват своето с другите деца, така че ако видите разлика, също потърсете специалист. Дъвкателните способности също често са свързани с проговарянето. Не се колебайте да се обърнете към специалист, дори и при най-малкото притеснение от ваша страна.

И още:

Каква е разликата между добрия и мъдрия родител? (ВИДЕО)

Бебеносенето - една забравена традиция, която се завръща (ВИДЕО)

11 мъдри правила на кралското възпитание за умни и добри деца (СНИМКИ)