/ iStock/Getty Images
Една от важните задачи по поддръжката на печката на дърва или камината у дома е редовното почистване на пепелта. Такава процедура трябва да се изпълнява грижливо и за печката, и котела на пелети, които също създават отпадъчна пепел.
 
Как се почиства пепел от камината
 
Много хора смятат, че е по-лесно да използват метла и метална лопатка за тази цел. Но това не е точно така – с използването на метла винаги разпръсквате пепелна прах във въздуха. Освен това е доста трудно да изметете наистина добре прашинките, които остават в труднодостъпните ъгли на отделенията за пепел на някои печки и камини. Единственият начин да не разпръсвате прах е да навлажните метлата, но това ще създаде проблеми при по-нататъшното използване и почистване на печката и камината, а и ще размаже мръсотията, вместо да я премахне от мястото.

iStock/Getty Images

Други смятат, че могат да използват домакинската си прахосмукачка. Това обаче не е никак безопасно. На първо място, торбичките за прах в прахосмукачките не могат да задържат най-фините частици на пепелта и ги разпръскват обратно във въздуха. Освен това, тези прахосмукачки не са проектирани да издържат на високи температури и ако в пепелта има останали дори малки въгленчета, те могат да повредят непоправимо уреда и дори да предизвикат пожар.
 
Защо да използвате прахосмукачка за пепел
 
Най-добрият начин да се справите с почистването на камината е да вложите малко средства в специализирана прахосмукачка за пепел. Тя е оборудвана със специални филтри за най-миниатюрните частици пепел. Устойчива е на високи температури, така че въгленчетата не водят до риск. И не на последно място, имат специални приставки, които ще ви помогнат лесно да достигнете до всяко ъгълче, което трябва да почистите, и да изсмучете всяка прашинка от него. Резултатът си струва: лесна, безопасна и перфектна чистота.
 
Как се почиства с прахосмукачка за пепел
 
За да използвате правилно прахосмукачката си за пепел, следвайте тези важни стъпки:
  • Почиствайте поне 12 часа след изгасване на камината.
  • Проверете пепелта за живи въглени и ги отстранете, ако ги има.
  • Съберете голямото количество пепел с метална лопата и кофа, или изсипете чекмеджето. Изнесете кофата навън, далече от запалими предмети.
  • Включете прахосмукачката и почистете внимателно останалата пепел.
  • За упорити наслоявания можете да използвате метална четка. След като разбиете бучките, можете отново да изсмучете с прахосмукачката.
  • Измийте вътрешните повърхности с голяма гъба, сапун и вода. Изплакнете с гъба, напоена в чиста вода.
  • Изпразнете събраното в прахосмукачката в металната кофа. Изчакайте поне 12 часа, преди да хвърлите отпадъка в контейнера.