/ ThinkStock/Getty Images
Основната и най-ценна съставка на доматите - ликопена /каротиноид със силно изразени антиоксидантни свойства/, усилва действието си когато бъде консумиран след термична обработка и добавяне на масло. Това отбелязва потребител на китайската платформа Sohu в специална статия за това как трябва да се ядат доматите, така че да са максимално полезни, пише ТАСС.

ThinkStock/Getty Images

Той отбеляза, че доматите съдържат витамините С и Е и антиоксиданти, подобряват състоянието на кожата и предотвратяват развитието на някои видове рак.

Как да приготвите перфектната лютеница

„Много хора предпочитат да ядат доматите сурови с надеждата, че така получават максималното количество витамин С от зеленчука. Всъщност пресните зеленчуци не винаги са източник на хранителни вещества, и това особено важи за доматите“, обяснява блогърът.

ThinkStock/Getty Images

Антиоксидантните свойства на ликопена в доматите могат да бъдат подобрени чрез термична обработка и добавяне на масло, добавя още мъжът.

Как да си приготвим вкусния миш-маш на баба? (ВИДЕО)

„Витамин С традиционно се унищожава по време на термичната обработка, но това не намалява хранителната стойност на домата“, се казва в статията.

ThinkStock/Getty Images

Второто правило при консумацията на домати е да не се премахва кожицата им, тъй като тя съдържа множество полезни вещества. В същото време авторът на статията предупреждава, че доматите не трябва да се ядат на гладно.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС