Развитието на технологиите наложи създаването на много нови работни позиции, които преди години са изглеждали като от някой фентъзи филм. Понякога по-голямо предизвикателство от самата работна позиция се превръща необходимостта от това да обясниш какво точно работиш на твоите по-възрастни роднини. За да ви спестим усилия и да ви дадем някоя друга идея, сме дали обяснения (с доза хумор) на едни от най-новите професии. И баба ви би ги разбрала, пише каналът на Цветелинка Цветанова във vbox7.

via GIPHY

Фрийлансър 

В България обичаме да използваме чужди думи, придавайки по-сложно значение. Фрийлансър - типична чуждица, която удобно се е настанила в нашето ежедневие. Как бихме го казали на български език? Работа на свободна практика.  Това са хора от различни области, които сами избират върху какви проекти да работят, кога, къде и т.н. Тази позиция им дава голяма доза свобода. Това се предимно хора на изкуството, писатели, журналисти, дизайнери, архитекти и др. Не всяка професия обаче позволява такъв тип устройство на дейността. Представете си фрийлансъри полицаи или пожарникари.

via GIPHY



Инфлуенсър

Мечтаната професия на едно цяло поколение, което израства, използвайки ежедневно социалните мрежи. В социалните мрежи имаше един много популярен виц: „Какво ще работят инфлуенсърите в следващия си живот? Отново нищо“. Извън кръга на шегата, инфлуенсърката професия се превърна в една от най-добре платените в световен мащаб. Инфлуенсърите са хора, които имат влияние в социалните мрежи. По този начин те могат да си партнират с различни марки и да правят реклами в профилите си, които да достигнат до значителен брой хора. С инфлуенсърите е като с политиците – сами си ги избираме, давайки им власт и платформа за изява.

via GIPHY


IT специалист 

Навлизаме в сложната материя. IT специалистите са доста магични същества – всеки знае, че съществуват, но малцина могат да обяснят какво точно правят. IT специалист е много общо понятие, събирателно на доста професии, свързани с информационните технологии. Да вземем за пример софтуерните инженери. Това са хора, които директно създават софтуер и разработват всички видове приложения. За да можеш да имаш приложения в телефона (от Facebook до дигиталните брошури на любимите супермаркети), това означава, че някой преди това е положил много усилия, за да ги разработи.

via GIPHY


Влогър

Влогърите са хора, които създават видео съдържание, което е предназначено за социалните мрежи и в частност за YouTube. Това се превърна и в една от най-предпочитаните от рекламодателите професии в световен мащаб. И у нас си имаме влогъри за всичко – от храна, пътувания, семейни спорове до забавни предизвикателства, класации и т.н. Вероятно баба ви може и да не повярва, че това е истинска професия, но тогава може да ѝ дадете за пример Антоанет Пепе, която документира и качи в YouTube раждането едно от децата си в името на влогърството. Това е и нейният най-гледан клип в YouTube  (над 1млн. показвания).