/ iStock/Getty Images
Чаят може да провокира появата на рак. Тоа заяви ендокринологът Зухра Павлова в своя Инстаграм.

iStock/Getty Images

Тя отбеляза, че ракът на хранопровода е "национална болест" на народите, които пият големи количества топли напитки. И така, горещият чай изгаря гърлото, което може да доведе до дегенерация на лигавиците.

Реколтата от мурсалски чай е по-оскъдна заради лошото време

Павлова потвърди думите си с изследване на учени, които в продължение на десет години проследяват група хора в североизточната част на Иран.

iStock/Getty Images

През този период рак на хранопровода е открит при 328 души, като в 90% от случаите се разболяват тези, които пият най-малко 700 милилитра много горещ чай на ден.

Чаят – здравословна и ободряваща напитка

Идеалната температура на тази напитка, както отбелязва ендокринологът, е 60 градуса.

"При нея чаят е горещ, но не пари. Как можете да разберете дали температурата е правилна? Уви, нямам по-мъдър съвет, освен да опитате водата с пръст. Ако можете да я понесете, можете да пиете", каза тя.

iStock/Getty Images

В същото време тя припомни уникалните детоксикиращи свойства на чая - тази напитка помага за премахването на вредните вещества от тялото, а някои видове чай са полезни при бъбречни заболявания.

Какво не бива да слагаме в чая

Храна обаче не трябва да се консумира с тази напитка, тъй като това ще премахне полезните вещества от тялото, намалявайки количеството калций, витамини А и В.

Най-добре е да пиете чай един час след хранене.
БГНЕС