Ходенето подобрява притока на кръв към главния мозък и засилва паметта и познавателните способности на хората
Ходенето подобрява притока на кръв към главния мозък и засилва паметта и познавателните способности на хората / Thinkstock/Getty Images
Учени от университета Ню Мексико Хайлендс в Лас Вегас откриха, че ходенето подобрява притока на кръв към главния мозък и засилва паметта и познавателните способности на хората, съобщи изданието "ЮрикАлърт!", цитирано от Лента.

Ефектът е по-слабо изразен в сравнение с бягането, но е значително по-голям, отколкото при карането на велосипед.

Разкриха кои са най-важните неща в живота

До изводите си авторите на изследването стигнаха по време на наблюдения върху 12 младежи в добро здраве. Доброволците се придвижваха с постоянна скорост около един метър в секунда. Кръвоснабдяването на главния мозък се измерваше с ултразвук.

През 2015 г. австралийски учени доказаха, че когато става дума за общото здравословно състояние, сърдечно-съдовата система и намаляването на риска от преждевременна смърт, ходенето е по-полезно от бягането, припомня в. "Дейли мейл".

И най-леките упражнения предпазват от сърдечни болести

Експертите установиха, че хората, които първоначално правели по 1000 крачки на ден, а постепенно стигнали до 10 000 дневно, намалили наполовина риска от преждевременна смърт. Дори тези, които увеличават крачките си от 1000 до 3000 на ден, намаляват риска с 12 %.
БТА